Om brf Pumpans historia: Det var i oktober 1988 som Pumpans tre hus stod inflyttningsklara. Vår förening var redan från idéstadiet ”lite speciell” såtillvida att politiker året innan beslutat att Uppsala som alternativ till bostadsrätter och hyresrätter på bostadsmarknaden även skulle ha en tredje boendeform – kooperativ hyresrätt.
I samarbete mellan Uppsala kommun och byggherren JM föll valet på att bygga de hus som vi har här hos oss i Pumpan, och att göra dessa hus som ”ungdomslägenheter”, utifrån modellen ”kooperativ hyresrätt”. Beslutet hängde samman med att de förtroendevalda konstaterat att det var svårt för ungdomar att lyckas skaffa sig ett eget boende i Uppsala. Den idé som då kläcktes var att skapa den första föreningen någonsin i Uppsala med ”kooperativ hyresrätt”. Vid byggandet av Pumpan fanns cirka 10 motsvarande föreningar totalt i hela landet.
Den ursprungliga idén var att Pumpan enbart skulle ha boende som var under 30 år, och att den som bodde i föreningen skulle vara tvungen att flytta ut direkt när denna ålder var uppnådd. På dessa premisser genomfördes även den ursprungliga tilldelningen av lägenheter när byggnationen av Pumpan fortfarande pågick. I april 1988, ett knappt halvår innan inflyttningen skulle ske, upptäckte Uppsala kommun att det inte juridiskt var tillåtet att ha den typen av utflyttningsvillkor. Konsekvensen blev i slutänden att de som flyttade in i de nybyggda lägenheterna 1988 även fick besittningsrätten. Det som i övrigt var speciellt just med modellen med kooperativ hyresrätt var att lägenhetsinnehavaren inte tilläts sälja sin lägenhet vid utflyttning. Istället var den som ville flytta tvungen att lämna tillbaka lägenheten till föreningen, och fick samtidigt då tillbaka pengar cirka 10 000-15 000 kr som den boende deponerat till föreningen vid inflyttningstillfället.
Med åren började allt fler boende se nackdelar med kooperativ hyresrätt, där det bland annat var knepiga regler när något behövde lagas eller renoveras i en lägenhet. Allt fler boende började resonera om möjligheten att ombilda Pumpan till en bostadsrättsförening istället. En enkätundersökning genomfördes bland medlemmarna, vilken visade sig att samtliga som bodde i Pumpan egentligen hellre ville bo i en bostadsrättsförening (istället för att fortsätta som kooperativ hyresrätt). Ett stort problem i sammanhanget var emellertid att Uppsala kommun enligt dåvarande stadgar hade vetorätt, och formellt kunde ”vägra tillåta” föreningen att ombildas till bostadsrättsförening.
Den dåvarande politiska majoriteten var inledningsvis klart negativ till att tillåta ombildning. Bara några få dagar före omröstning i kommunfullmäktige kom dock en utredning som kommunens egna jurister hade gjort. Där framgick att det förmodligen inte skulle ha någon verkan om politikerna ”röstade nej”, då vår förening skulle kunna välja att strunta i kommunfullmäktigebeslutet. Utredningen visade nämligen att det inte fanns stöd i lagen att lämna veto kring beslut i en förening där kommunen saknade ägarintressen. Vid voteringen (som även sändes i lokal-tv), hade politikerna svängt, och plötsligt fanns en majoritet för att ombilda. Vid två stämmor 2002 röstade medlemmarna med 100 % enighet igenom ombildningen. Boende från drygt 70 av föreningens 84 hushåll deltog vid det avgörande stämmomötet, och från halvårsskiftet 2002 blev föreningen en ”vanlig” bostadsrättsförening.
I drygt 20 år har föreningen nu varit bostadsrättsförening. Framför allt de cirka femton senaste åren får nog ses som framgångsrika, även jämfört med andra bostadsrättsföreningar. Under denna period har ett antal satsningar gjorts i föreningen – med byggande av garage och installation av säkerhetsdörrar som kanske de enskilt största åtgärderna. Under dessa år har månadsavgiften (=”hyran”) stora flertalet år legat oförändrad. Under de senaste åren (med hög inflation och höjda räntor i samhället) har föreningen genomfört måttliga höjningar kring 3 % (vilket varit klart lägre höjningar än majoriteten av jämförbara bostadsrättsföreningar). En väsentlig orsak till den goda ekonomin har varit de rörliga lån som föreningen haft under dessa år, med ett flertal år med extremt låga räntenivåer.